top of page
  • עו"ד ריאד חאג'

שיטת 1-2-3 להגשת בקשות חנ"ב

Updated: Feb 21, 2023


מגישות טופס בקשה לחינוך ביתי בפעם הראשונה?


וגם בפעם השנייה והשלישית...


"טופסולוגיה", ובירוקרטיה זה לא הקטע שלכם?

מייאש ולא יודעים מאיפה להתחיל?

כאן תמצאו מדריך קצר של כל מה שחשוב לדעת.

וגם אם התהליך לא הולך חלק - בדיוק בשביל זה אני כאן.


בינתיים, בואו ננשום לעומק ונראה איך אפשר להפוך את הגשת הבקשה לקלה, ידידותית למשתמש ופשוטה.


שיטת 1-2-3 להגשת בקשות חינוך ביתי למשרד החינוך


השלב הראשון - הכנת תוכנית חינוך מפורטת


1. מכינים תוכנית בפעם הראשונה?

קחו אוויר. זו הפעם היחידה שתעבדו עליה לעומק ובצורה מקיפה. אל תגלו לאף אחד, אבל... בשנים הבאות תדרשו רק לעדכן את השינויים הקטנים המתרחשים משנה לשנה. מקסימום שעה של עבודה. והגזמתי.

הפעם, כדאי להתחיל בלקרוא את חוזר המנכ"ל. כאן מופיע כל המידע שתצטרכו (שימו לב בעיקר לסעיפים; 4, 10-12).


2. דף ראשון, הכי קל

תאריך, שנת הלימודים עבורה מגישים את הבקשה, פרטים אישיים (ת"ז, השכלה) שלכם ההורים ושל כל הילדים במשפחה (גם אם הם לא בחנ"ב), כתובת עדכנית, מספרי טלפון, כתובות מייל.

אמרנו קל, נכון? קדימה ממשיכים.


3. מהי תוכנית הלימוד?

תוכלו למצוא באתר תיק תוכנית לימוד. כל השנתונים נמצאים שם, ותוכלו להתאים את התוכנית השנתית הרלוונטית עבור הילד שלכם. לא כדאי להילחץ, מאחר ואין ציפייה שתאמצו את התוכנית המלאה.

על פי חוזר מנכ"ל, התוכנית שלכם, אותה אתם בונים, אמורה לכלול לפחות 55% מתחומי הידע שבתוכנית הלימוד (לימודי שפה, מתמטיקה, מדעים, אנגלית, חינוך לערכים וחינוך גופני). כל התחומים הללו כבר מצויים בחיינו למעשה, ובקלות ניתן "לתרגם" כל פעילות יומיומית שלנו לשורה בתוכנית הלימוד.


4. לא יודעים מאיפה להתחיל?

תציצו ביומן - מה עשיתם בשנה החולפת עם הילדים? תציצו בגלריית התמונות - מה העסיק והצית את הדמיון של הילד הפרטי שלכם? ממה הוא נהנה? מה החוזקות שלו? את כל מה שגילינו "נתרגם" לתוך תחומי הלימוד הנדרשים בבקשה שלנו.


5. חוגים ותחומי עניין

זכרו לכלול חוגים וכל תחום עניין שמרתק את הילד. הילד עף על חוג קרקס? מדובר בפעילות גופנית כמובן, אבל גם בחינוך לערכים.

אוהבים אצלכם להרכיב לגו? פה אפשר כבר "להתפרע" עם כל תחומי הלימוד הנדרשים: ממתמטיקה, הנדסה ויכולות מוטוריות ועד שפה. לרעיונות נוספים אפשר לבדוק למשל כאן. השמיים הם הגבול.

כמו כן, כללו כל תחום שחשוב לכם לפתח ולעודד כהורים וכמחנכים.


6. תפיסת עולם

כשאתם מפרטים את תפיסת עולמכם, כלומר, למה בחרתם כהורים עבור ילדכם בחינוך ביתי, תתרכזו במה "כן" ולא במה "לא". למה כן חינוך ביתי ולא למה לא בית ספר. איך אתם מתכוונים להוציא לפועל את ה"כן"? תכתבו.

זה נשמע מאולץ? אולי, אבל זה בדיוק החלק שיכול לעשות את כל ההבדל בבקשה שלכם ובתשובה שתקבלו.


חישבו חיובי, אני מאמין שזו נקודה משמעותית ביותר בהגשת הבקשה ובחיים בכלל. גם הבקשות שאני שולח עבור ילדיי מידי שנה למשרד החינוך מדגישות בדיוק את הנקודה הזו, למה אני בוחר עבורם את הטוב שבבית, ולא מה, והאם אני מוצא רע במערכת החינוך.


השלב השני - הגשת הבקשה

בדקו שצירפתם את כל המסמכים הדרושים. חשוב! לא לוותר על כלום.

צ'ק ליסט לבדיקה שצירפת הכול:


  • שלושה נספחים:

*עצה קטנה ממני - אל תתנו למילוי המסמכים לעכב אתכם בגלל קשיים טכניים וטכנולוגיים. העתיקו את המסמך לקובץ וורד, הוסיפו חתימה באמצעות תוכנת צייר במקום המתאים ושימרו כקובץ PDF. כך תוכלו לעדכן כל שנה את התאריך בקלות.


  • תוכנית חינוך מפורטת

  • סדר יום (איך נראה השבוע שלכם? חלקו את היום לבוקר, צהרים ואחה"צ)

  • צילום תעודת זהות הורים (כולל נספח עם פרטי הילד וכתובת עדכנית)



השלב השלישי – היום שאחרי


(כמעט) 10 טיפים חשובים במיוחד:


· סיימתם להכין את כל המסמכים הדרושים?

העלו הכל כאן לפורטל הורים במהירות האפשרית. בירוקרטיה כמו בירוקרטיה דורשת זמן, ועשויים להיות עיכובים שלא תלויים בכם.


· הגשתם את הבקשה? צלמו מסך!

צלמו מסך של הבקשה הכולל את שמות המסמכים שצירפתם. מכיוון שהמערכת המקוונת עדיין לא פועלת במיטבה, הורים רבים נתקלו בלא מעט תקלות בהגשה, כאשר בחלקן מדובר היה במסמכים שלא הופיעו בבקשה למרות שצורפו.


· רוצים להגדיל לעשות?

שילחו את הבקשה, את המסמכים ואת תוכנית הלימוד, כולל צילום המסך של הגשת הבקשה, לרפרנט שלכם במשרד החינוך, לקב"ס, ולכל מי שאתם עומדים איתו בקשר בנושא הגשת הבקשה. זאת על מנת ליידע אותם שהבקשה הוגשה במלואה. שימרו את המייל כמובן.


· שגר ושכח? לא!

תתעניינו. בררו אחרי כשבועיים מה קורה עם הבקשה שהגשתם. צרו קשר עם הקב"ס לברר האם הבקשה הגיעה ותואם לכם ביקור. בדקו מול התמיכה של פורטל ההורים היכן הבקשה עומדת. כך תגלו בעיות וחוסרים לפני שתאריך ההגשה מסתיים, לפני שיסגרו את הבקשה מחוסר מסמכים או סתם כתוצאה של אי הבנה.

· התקשרו אליכם לתאם ביקור?

קבלו זאת בשמחה, בהבנה, ובזריזות. אין טעם לדחות את תאריך הביקור. המטרה שלכם היא לקבל את האישור כמה שיותר מהר בתהליך נטול חיכוכים ככל האפשר. הרי הדבר החשוב ביותר שאנו רוצים להקדיש לו את הזמן הוא הילדים, השהות איתם, החינוך שלהם. הם הדבר שלשמו התכנסנו כאן ודורש את כל מרצנו. כל כך הרבה מרץ.


· הגיע זמן הביקור?

בבית או בזום, קבלו אותם בנימוס ובאדיבות. הם באו לבדוק שהילדים אכן חיים בסביבה מיטיבה. כמה טוב שאנו חיים במדינה בה ילדים נתפסים כאישיות שיש לתמוך ולטפח אותה, נכון?

נושא הביקור הוא תורה שלמה. אגע בהרחבה בנושא בפעם אחרת, קרוב יותר ל"עונת הביקורים". בעיקר אסביר כיצד כדאי להתנהל בזמן הביקור, תוך שימת לב לזכויות שלכם ולדרישות מכם בהתאם לחוזר המנכ"ל.


· לאחר הביקור?

שוב, לא לשכוח. כתבו לכם ביומן לברר אחרי כשבועיים האם הוועדה כבר התכנסה והתקבלה החלטה.


· התקבלה החלטה?

בקשו את האישור. האישור צפוי להישלח דרך פורטל ההורים, אך אפשר שגם תקבלו אותו במייל מהרפרנט שלכם במשרד החינוך. שימרו אותו כמובן.


· עכשיו ....שקט עד לשנה הבאה!



על אף החששות הרבים שלנו כהורים וכאזרחים מול נבכי הבירוקרטיה, רוב הליכי הגשת הבקשות לחינוך ביתי עוברים בצורה חלקה ונטולת בעיות.

אולם, במקרים בהם הדברים מול משרד החינוך, מול מחלקת החינוך של העירייה, הקבס"ים או כל גוף שבאתם איתו בקשר לגבי הגשת הבקשה שלכם, לא הולכים "חלק",

אני מציע וממליץ לא להישאר עם הקושי לבד, בעיקר על מנת שלא יחמיר שלא לצורך.


באותו אופן בו לא הייתם חושבים לבצע בעצמכם או באדם אחר עקירה כירורגית מבלי שהוסמכתם לכך, כך חשוב בעיניי לפנות לאיש מקצוע, עורך דין המתמחה בתחום, גם – או אולי בעיקר - כאשר מתמודדים מול נהלים וגופים ממשלתיים.


וכאן מגיע התפקיד שלי - להביא לידי ביטוי את כל ניסיוני בתחום על מנת לסייע לכם, ולעזור לכם להגיע מהר ובקלות ככל האפשר לקבלת האישור לבקשה שלכם.


לתרום לכם מניסיוני האישי - שלושה בני נוער המתחנכים בבית מיום היוולדם.


וכן מניסיוני המקצועי - עיקר עיסוקי הוא משפט מנהלי, כלומר ייצוג וליווי בכל הנוגע להליכים מול רשויות (למשל, משרד החינוך, וועדות חינוך עירוניות, עררים, ועוד ). כמו כן, ישבתי לפני מספר שנים כחבר בוועדת החינוך של לשכת עו"ד, אני מנהל עבור משפחות חלופת מכתבים מול משרד החינוך ובמקרה הצורך מלווה משפחות בוועדות, ומייצג אותן בבית המשפט לאורך ההליך המנהלי כולו; וועדות שימוע, כתב אישום, הקראה, ערעור ועתירות.


אני מזמין אתכם ליצור קשר ולתאם פגישת ייעוץ.




1,002 views0 comments

Comments


bottom of page